Vecka 25 (24+3)

 
 
Kroppen:
Placeringen av livmodern är vid denna tidpunkt ungefär 2-3 fingerbredder ovanför naveln. Barnmorskan mäter magens mått på ett speciellt sätt som kallas symfys-fundus mått. Man mäter det från blygdbenets topp upp till livmoderns övre del. Siffran skrivs upp och bildar sedan en alldeles egen tillväxtkurva. Vid den här tidpunkten är det vanligt att man får höra barnets hjärtljud på barnmorskemottagningen för första gången, genom en apparat som gör att ljudet hörs i hela rummet. Barnets puls ligger omkring 150 och hjärtljudet låter som en galopperande häst. Man mäter även sitthöjden på barnet, genom att mäta avståndet och blygbenet och övre delen av livmodern.
Om du oroar dig inför förlossningen är det dags att börja fundera över hur du kan förbereda dig och vilken hjälp du vill ha. Som partner till en gravid kvinna börjar graviditeten också bli mer påtaglig. Vissa kan känna av liknande symtom som kvinnan har haft, till exempel illamående och viktuppgång.
Blivande föräldrar kan börja fundera över om man vill gå någon föräldrakurs och eventuellt anmäla sig till det
Om du har extra tungt arbete kan du ha rätt till gravidpennning (tidgare havandeskapspenning) från 60 dagar innan beräknad förlossning. Vill du kunna planera i god tid kan du skicka in din ansökan om gravidpenning redan nu till försäkringskassan.

.
Barnet:
De flesta av barnets organ är färdigutvecklade vid denna tidpunkt och barnet kan nu överleva om det skulle födas. För tidigt födda barn har emellertid svårt att hålla värmen och lungorna är långt ifrån färdigutvecklade. Könsorganen för både pojkar och flickor är färdigutvecklade och barnet kan knyta sina händer och få tag på sina fötter.
.
Egna tankar:
Nu när vi vet att det är två pojkar som ligger och gror i magen så känns allt mycket verkligare.
Och att man börjar få sammandragningar gör ju allt så mycket mer verkligt. Ja allt blir så mycket verkligare ju längre in i graviditeten vi kommer. Nu börjar man smått våga tänka på namn och att detta kanske kommer gå bra trots allt. Efter alla mina missfall så har jag haft svårt att "tro" på att vi verkligen kommer få barn i slutet av denna graviditet och kommer inte vara övertygad förrens jag håller dem i mina armar men det blir ialla fall mer "troligt" ju fler dagar som går och ju fler sparkar och känslor man upplever.
Jag är lycklig och längtar efter dem små prinsarna så mycket för mina stora prins Oliwer kommer bli en sådan toppen storebror och det är jag övertygad om.

Kommentarer
Postat av: Helena

så det är 2 pojkar vad roligt.

2012-06-25 @ 11:06:09
Postat av: sandra linder - mode för små

vad mysigt med 3små pojkar. jag vill också ha en son men mina nästa barn :)

2012-06-25 @ 13:22:25
URL: http://www.sandralinder.com
Postat av: Linda - När 4 vill bli 5

Vet hur det är att inte kunna slappna av p g a tidigare missfall. Jättefin mage och grattis till prinsarna :-)

2012-06-25 @ 16:31:13
URL: http://vardagspusslandet.blogg.se
Postat av: Linda

Fina magen, och grattis till två grabbar! <3

"inläggen kom nog i fel ordning på bloglovin, för här ser jag svaret p åfrågan jag skrev förut :P haha!
KRAM

2012-06-26 @ 00:18:50
URL: http://mrslindaolsson.blogg.se/
Postat av: nea

men åh vilken härlig mage!! jag är så himla avis ;)
får önska mig tvillingar till nästa graviditet ;)

/nea oktoberbarn 2012

2012-06-27 @ 21:43:25
URL: http://familjen-sol.blogspot.com
Postat av: Jenna

Grattis, huset fullt av killar alltså. vad kul!

2012-07-07 @ 22:25:47
URL: http://onlymama.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0